fbpx

Hofteleddsdysplasi (HD) og albueleddsdysplasi (AD)

Hofteleddsdysplasi (HD) og albueleddsdysplasi (AD) er utviklingsfeil som oppstår hos hunder av flere raser. Sykdommen utvikles mens hunden vokser, og skyldes en kombinasjon av arv og miljø.  

Hofteleddsdysplasi vil si at lårhodet (øverst på lårbenet) ikke passer sammen med hofteskålen. Dette kan medføre unormal bevegelighet og slitasje i leddet, slik at leddbrusken slites ned og forkalkninger oppstår.  

Albueleddsdysplasi er en fellesbetegnelse for flere utviklingsfeil i albuen. Dette fører til feilbelastning og unormal slitasje i albueleddet. Videre vil det bli betennelsesreaksjoner, skade på leddbrusk og forkalkninger i albueleddet som kan forårsake smerte og nedsatt funksjon.  

De fleste hunder kan røntges for HD og AD når de har fylt 12 måneder, med noen unntak: 

  • Følgende raser må være minst 18 måneder før HD-røntgen: Bullmastiff, Bordeaux dogge, Grand danois, Leonberger, Maremma, Engelsk mastiff, Napolitansk mastiff, Newfoundlandshund, Landseer, Pyreneerhund og Sanktbernhardshund. 

 

Bildene sendes til Norsk Kennel Klub (NKK) for avlesning. For at NKK skal avlese bildene må følgende være i orden: 

  • Hunden må ha nådd obligatorisk røntgenalder 
  • Hunden må være registrert i NKK 
  • Hunden må være ID-merket 

Rekvisisjon for HD- og AD-røntgen må bestilles av eier via NKK sin hjemmeside.

Hundens registreringsbevis skal tas med til undersøkelsen for å bekrefte hundens identitet. 

I forbindelse med undersøkelsen må hunden sederes (få beroligende midler). Når hunden har sovnet blir røntgenbildene tatt, og sendes inn for avlesning. NKK sender ut et sertifikat til eier når resultatet er klart.  

Time for HD- og AD-røntgen kan bestilles via vår online booking, eller per telefon til den aktuelle klinikken.