fbpx

Avlivling av kjæledyr

Baksiden av medaljen med å eie dyr er når man må ta det siste farvel. Det kan være planlagt på grunn av et kjent sykdomsforløp, eller uventet på grunn av akutt sykdom. 

 

På klinikken vil veterinæren ta del i avgjørelsen når dyret skal avlives. I tilfeller der det har oppstått akutt uhelbredelig sykdom så er det veterinæren som anbefaler avliving av dyrevernsmessige hensyn.  

Hvordan forgår en avlivling

Avlivingen utføres ved at dyret først får et beroligende middel slik at det sovner, og deretter gir veterinæren en injeksjon som stopper respirasjonen og hjerteaktiviteten.  


Noen eiere ønsker å være til stede for hele avlivingen, og andre ønsker å gå underveis, og noen ønsker ikke å være til stede for avlivingen i det hele tatt. I noen tilfeller har ikke eier mulighet til å være til stede på grunn av private grunner, og i slike tilfeller trenger vi fullmakt for å gjennomføre avlivingen. Hvor mye eier ønsker å være med på er helt opp til eier, men dersom eier klarer å være med mens dyret sovner etter å ha fått det beroligende middelet, så er det som oftest minst stressende for dyret. 
 


Mange lurer på hva som skjer med dyrets kropp i etterkant. Her har eier flere valg. Eier kan velge å ta med kroppen for gravleggelse hjemme (i områder der det er lov). Det er mulig å få returnert asken i en urne, eller kroppen kan kremeres sammen med andre dyr.