Jul og nyttår er høytiden for kaker, godteri, fet og salt mat. Det kan være fristende å la hunden smake på alt det gode vi selv spiser i juletiden, men det er viktig å huske på at hunden kan bli svært dårlig i magen av maten som er utenom dens normale diett, og i verste fall kan det føre til forgiftning. Det er også viktig å passe på at hunden ikke spiser julepynten eller juleblomstene.
Vanlige problemer i juletiden for hunden er oppkast og/eller diaré. Dette kommer i all hovedsak av noe hunden har fått å spise, som rester av julemiddagen, men kan også komme av noe ufordøyelig hunden/katten har spist (som gavepapir/gavebånd/glitterbånd) som skaper et fremmedlegeme i mage-tarm-systemet.
Vanlige årsaker til forgiftninger som man må være obs på er blant annet sjokolade, rosiner, deig fra julebakst, macadamiannøtter, løk, juleliljer (spesielt giftig for katter) og planten julestjerne.
Andre farer som truer er inntak av nøtter som kan sette seg fast i svelg/spiserør, samt fet og salt mat som kan forårsake betennelse i bukspyttkjertelen (her inkluderes talgboller til fugler).
I juletiden skal man også være forsiktig med levende lys rundt våre firbeinte venner da de fort kan velte lyset med halen, brenne seg på snuten eller sette fyr på pelsen.
Hvis hunden eller katten viser symptomer på nedsatt allmenntilstand og/eller oppkast/diaré, så anbefaler vi at du kan kontakt med veterinær.
Nyttårsaften er en kjekk og spennende dag for mange, men mange dyreeiere har også blandete følelser rundt denne dagen. Lyden av fyrverkeri gjør mange katter og hunder stresset og redde, men det er noen forberedelser man kan gjøre i forkant av nyttårsfeiringen.
Noe av det man burde tenke gjennom er om man ønsker å ha en rolig feiring eller besøk, og også om man ønsker å reise bort på selve dagen. Det er viktig at dyret kjenner til og føler seg trygg på plassen det er. Dersom dyret blir veldig stresset av fyrverkeri så kan det være lurt å reise til en plass hvor man vet det ikke sendes opp fyrverkeri. Det beste er å være sammen med dyret sitt, men hvis det ikke er mulig så kan dyret passes av en bekjent eller være på et pensjonat.
Det er imidlertid noen tiltak man kan prøve som kan være effektive for dyret. Her gjelder det å begynne tidlig i desember og ikke vente til romjulen.
Venne til dyret en ny, trygg plass, som er litt mer skjermet og lyddempet, slik som en kjeller, et baderom, vaskerom etc. Fint om man kan dempe lyset og skjerme for vinduene. Hvis dyret venner seg til denne nye plassen, så kan det søke denne plassen for trygghet når fyrverkeriet sendes opp.
For noen hjelper det også å få på litt lyd fra en radio eller musikk.
Det finnes også produkter med naturlige stoffer, feromoner, som kan bidra til å roe ned dyret. Disse produktene er for eksempel Feliway til katt og Adaptil til hund.
Noen dyr er imidlertid ikke mulig å venne til lyden av fyrverkeri eller få de til å slappe av. Om det for disse dyrene ikke er mulig å reise en plass hvor det ikke sendes opp fyrverkeri, så anbefaler vi at du tar kontakt med veterinær for å få hatt en samtale om det kan være nødvendig å bruke reseptbelagte medisiner for å dempe redselen.
Hvis man bruker reseptbelagt beroligende til hunden eller katten, så er det viktig å være i nærheten av dyret frem til det er helt tilbake til seg selv. Katter som får beroligende medisiner, må holdes inne.
Det er dessverre ikke kun på nyttårsaften det sendes opp fyrverkeri. Det kan være lurt å planlegge turer i området hvor det ikke sendes opp fyrverkeri både før og etter nyttårsaften, samt ta med hunden på en god tur på dagtid på selve nyttårsaften.